Hemoragiile digestive (I)

HEMORAGIILE DIGESTIVE

(semne, simptome și posibile etiologii)

De multe ori se întâmplă ca pacienții să ignore anumite semne sau simptome sugestive pentru unele patologii sau premergatoare instalării unor boli, fapt care va influența ulterior diagnosticul precoce și începerea tratamentului adecvat. De cele mai multe ori, pacienții se adreseaza medicului doar atunci când îi doare ceva sau când observă pierderea unor cantitați mari de sânge (hemoragii exteriorizate). Trist este ca de multe ori, bolile cu adevărat grave nu sunt dureroase în fazele cu potențial tratabil sau nu determină pierderi majore de sânge, ci numai cantități mici, adesea pierderi oculte, nemanifeste clinic.

Oricum, o hemoragie digestivă, mai exact pierderea de sânge de la nivelul tractului digestiv (esofag, stomac, duoden, intestin subțire, colon, rect) este, în general, pentru toată lumea, un semn alarmant.

Hemoragiile digestive se clasifică în:

  • Superioare (sângele provine de la nivelul esofagului, stomacului, duodenului, jejunului superior) = HDS
  • Inferioare (sângele provine de la nivelul restului intestinului subțire, colonului și rectului) = HDI

Hematemeza este o manifestare exclusivă a hemoragiei digestive superioare (HDS) și reprezintă vărsătură cu sânge roșu, proaspăt, cu sânge maroniu și cheaguri sau cu sânge digerat parțial în stomac cu aspect în ”zaț de cafea”.

Melena poate fi manifestare atât a HDS, cât și a hemoragiei digestive inferioare (HDI) și reprezintă eliminarea de scaun negru ca smoala, ca păcura, aderent, lipicios, cu miros caracteristic. Consistența de păcură a melenei ne ajută s-o deosebim de scaunul negru care apare după ingestia de fier, bismut sau afine.

În HDS, pierderile mai mici de sânge se manifestă de obicei prin melenă, iar pierderile majore sunt însoțite atât de melenă, cât și de hematemeză.

Hematochezia este cel mai frecvent o formă de exteriorizare a HDI, dar poate apărea mai rar și ca exteriorizare a HDS și este reprezentată de eliminarea în scaun a sângelui roșu, amestecat cu materiile fecale sau prezent la suprafața lor, iar uneori, pacientul poate elimina numai sânge. Hematochezia trebuie diferențiată de scaunul roșu care apare după consumul de sfeclă sau administrare intravenoasă de sulfobromoftaleină.

Rectoragia reprezintă eliminarea de sânge roșu în scaun, sânge provenit de la nivelul intestinului gros.

Simptomele și semnele generale ale hemoragiilor digestive se instalează doar în cazul în care pacientul pierde peste 500 ml de sânge. Ele sunt reprezentate de: amețeli, oboseală, sete, accelerarea pulsului, scăderea tensiunii arteriale; în formele mai grave apar agitație, transpirații reci, grețuri, lipotimie (leșin), ajungându-se chiar până la starea de șoc. Tegumentele devin palide și umede. În cazul hemoragiilor oculte, semnele generale nu apar, iar ceea ce ridică o suspiciune este prezența unei anemii la analizele de rutină.

Gabriela Răileanu – studentă Facultatea de Medicină,

UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj

Related Images:

Lasă un răspuns