Vitamine și minerale, surse în regim vegetarian (I)

Natura ne-a oferit întotdeauna soluţii numeroase, una dintre cele mai des recomandate fiind adoptarea unui regim vegetarian şi evitarea, în plus, a consumului de cafea, alcool sau tutun. În epoca în care trăim astăzi, toate cercetările în domeniul cancerului şi al bolilor cardiace atestă o mai mare susceptibilitate în cazul persoanelor consumatoare de carne. În susţinerea acestui punct de vedere vine şi Asociaţia Americană a Dieteticienilor (ADA). Conform cercetărilor acestei asociaţii, diferite tipuri ale regimului vegetarian au fost şi sunt folosite cu succes în numeroase programe de recuperare şi chiar de reversibilitate în cazuri severe ale bolilor arterio-coronare. O dietă vegetariană oferă de asemenea şi alte beneficii datorită conţinutului scăzut de colesterol, grăsimi saturate şi proteine de provenienţă animală. Vegetarienii înclină să aibă o mai mică susceptibilitate la hipertensiune, iar consumul mărit de fibre care se găseşte în vegetale şi în fructe scade considerabil şansele cancerului pulmonar şi al colonului. Aceleaşi surse indică o rată mai mare a longevităţii decît în cazul consumatorilor de carne.

Pentru că majoritatea persoanelor care vin în contact cu un asemenea regim sunt la început îngrijorate în ceea ce priveşte asimilarea cantităţii corecte de proteine, vitamine şi minerale necesare organismului, iată şi cîteva răspunsuri. Proteinele ar trebui să ocupe un procent de 10-15% din totalul zilnic de calorii. Acest procent nu reprezintă un număr ridicat şi poate fi acoperit uşor prin consumarea de produse lactate (brânză), ouă, nuci, cereale şi legume. O atenţie mai mare asupra asimilării cantităţii necesare de proteine trebuie să o acorde aceia care urmează un regim strict vegetarian. Însă un regim lacto-ovo-vegetarian echilibrat nu prezintă nici o dificultate în acest sens. Nu trebuie deci să fim îngrijoraţi în ceea ce priveşte problema proteinelor. Şi nici nu trebuie să căutăm să consumăm în exces alimente care conţin proteine pentru că folosite în exces cauzează o excreţie mărită a cantităţii de calciu în organism ceea ce poate în timp genera osteoporoză sau alte probleme de sănătate.

Vitaminele reprezintă un grup de substanțe organice naturale, necesare organismului, pentru realizarea în condiţii optime a unor procese metabolice esenţiale. Deoarece majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate   de către organism, acesta trebuie să le primească prin dietă (fie ca atare, fie sub formă de provitamine). Exista 13 vitamine esenţiale (lipsa lor afectează funcţionalitatea normală a organismului): A, C, D, E, K, tiamina  (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic (B5), vitamina B6, biotina (B7), acidul folic (B9), vitamina B12.  În ceea ce priveşte vitaminele şi mineralele, un regim vegetarian nu trebuie să ne îngrijoreze deloc, se găsesc în mai toate produsele lactate şi în vegetale.

Vitamina B1 (Tiamina) se găsește în: mazăre, fasole, pepene, cereale, conopidă, lapte. Este o vitamină ce influenţează pozitiv transmisia impulsului nervos şi a mecanismului neuronal. Carenţa acestei vitamine duce la tulburări nervoase, afectarea mişcării corpului, stare de oboseală generalizată, atrofie musculară, tulburări de memorie și prelucrare a informației. Această vitamină se pierde prin prelucrare termică, fiind distrusă şi de conservanţi, de aceea trebuie sa consumăm cât mai multe alimente netratate termic.

Vitamina B2 (Riboflavina) având ca surse: lapte, brânză, iaurt, vegetale, frunze, ciuperci, spanac, cereale, alune, drojdie. Clinic s-a demonstrat că are efect benefic la pacienţii cu cataractă (opacifierea cristalinului), migrenă şi diabet. Lipsa acestei vitamine poate duce la afectarea tegumentului sau a mucoaselor. La nivel oral apar: buze roşii şi fisurate, prezenţa ulceraţiilor bucale; iar la nivel ocular apar: înroșirea ochilor, sensibilitate la lumină și prurit ocular.

Vitamina B3 (Niacina) este sintetizată de organismul uman, dar poate fi adusă în organism prin aport exogen din: cereale, frunzele legumelor, ouă, lapte, nuci, avocado. Un semn al hipovitaminozei B3 este pielea aspră.

Vitamina B5 (Acid pantotenic) este o vitamină ce se gaseste în toate plantele, carenţa apărând doar în deficitul nutriţional sever, astfel determină oboseală, apariţia alergiilor, dureri abdominale. Această vitamină crește somnul cu vise în cantităţi foarte mari.

Vitamina B6 (Piridoxina) stimulează sinteza de hemoglobină si favorizează fixarea O2 pe aceasta, are efect antidepresiv si stimulează memoria. Pentru vitamina B6 ca surse avem: legume, nuci, cereale integrale. Hipovitaminoza apare foarte repede în regim vegetarian dezechilibrat, pentru aceasta vegetarienii trebuie să aiba o alimentaţie cât mai variată cu evitarea consumului repetat de alimente de acelaşi tip.

Vitamina B7 (Biotina) se găsește în produse vegetale, în mare majoritate legate de proteine.  Hipovitaminoza apare în aclorhidrie deoarece acidul clorhidric ce se găseşte în sucul gastric ce favorizează eliberarea biotinei din compușii cu proteine. Deficitul sever, mai ales la copii, determină scurtarea și subţierea oaselor.

Vitamina B9 (Acid folic) este vitamina de care celulele roșii au cea mai mare nevoie, în lipsa ei apare anemia megaloblastică ce va determina tulburări neuronale. De asemena este foarte importantă pentru că ajută la sinteza, refacerea și funcţionalitatea ADN-ului. Vitamina B9 se găseşte în: spanac, mazăre, cereale, seminţe de floarea-soarelui şi în drojdia de bere.

Vitamina B12 (Cobalamină) are patru forme, organismul uman nu poate să o sintetizeze, dar poate transforma cele patru forme. Se găseşte în ouă, lapte și produse lactate. Vitamina B12 participă activ la metabolismul proteinelor, lipidelor și glucidelor. Are rol benefic asupra sistemului nervos și a traiectului gastrointestinal şi acționează în mod esențial în formarea globulelor roșii la nivelul oaselor, în sinteza proteinelor care participă la edificarea diferitelor țesuturi.

Vitamina C (Acid ascorbic) este una dintre cele mai cunoscute vitamine. Organismul uman nu este capabil sa o sintetizeze, de aceea stocul trebuie înnoit permanent. Cele mai indicate surse de vitamina C sunt legumele și fructele proaspete, mai ales citricele (portocale, lămâi, grepfrut), bacele roșii (frăguțele, zmeura, coacăzele), kiwi, legume (broccoli, cartofi, tomate, varză, pătrunjel).  Vitamina C are un rol foarte important în organism printr-un pronunțat caracter antioxidant (protector împotriva degradărilor oxidative a numeroase substanțe biologice active). Revigorează vasele sanguine, prevenind astfel tulburarile cardiovasculare. Contribuie la formarea anticorpilor și interferonilor; are acțiune antiinfecţioasă, scade durata răcelilor şi luptă împotriva agresiunii bacteriene.

Vitamina A (retinol) are un rol foarte important pentru vedere transformând lumina în energie nervoasă, în lipsa ei aprare dificultatea de adaptare la întuneric. Menţine integritatea pielii şi a mucoaselor, controlează diviziunea celulară la nivelul pielii şi secreţia de mucus protector la nivelul mucoaselor. Are și efect anticanceros cu reducerea diviziunii celulare. Lipsa de vitamina A duce la xerodermină (uscarea tegumentelor, piele aspră), reducerea activitaţii la lumina crepusculară, pot apărea ulcerații  ale corneei ce duce la orbire. Se găseşte în: gogoşari, morcovi, spanac, piersici, broccoli, unt, ouă, ulei de plamier.

Vitamina D (Ergocalciferol, Colecalciferol) se găseşte în: produse lactate, gălbenuş de ou, ciuperci. Dar poate fi sintetizată de organismul uman prin expunerea la soarele de dimineaţă. În 10-15 minute de stat la soare, asigură o rezervă pentru 2 săptămâni. Însa expunerea excesiva duce la oxidarea ei in piele. Vitamina D favorizează absorbţia de calciu şi depunerea în oase. În lipsa aportului de calciu din alimentaţie, vitamina D va aduce calciu din oase si dinţi, ceea ce în timp poate duce la demineralizare osoasă. Are rol şi în imunitate, reduce riscul apariţiilor bolilor autoimune.

Vitamina E (Tocoferol) se găseşte în: ulei din vegetale, seminţe de floarea-soarelui, alune, avocado. Tocoferolul este puternic antioxidant şi are un rol important în protejarea vitaminei A, a carotenilor şi a uleiurilor vegetale. Intervine în metabolismul grăsimilor, al calciului şi al fosforului, ca şi în sinteza proteinelor. Limitează producerea de colesterol, protejeză inima şi arterele împotriva instalării aterosclerozei. Controlează eliminarea apei din organism.

Vitamina K (Menadiona) poate fi sintetizată în organism dar trebuie adusă şi din surse exogene, acestea ar fi: broccoli, pătrunjel, spanac, varză, avocado, kiwi, lapte şi produse lactate. Vitamina K are un rol foarte important în coagularea sângelui dar şi în mineralizarea osoasă. În condiţii de deficit mai întai e afecatată mineralizarea osoasă şi apoi factorii de coagulare, deoarece  dozele necesare mineralizării osoase sunt mai mari decât pentu activarea coagulării.  La copii, alimentaţia excesivă la sân, peste vârsta normală, va duce la hipovitaminoza K ce afectează dezvoltarea osoasă, deoarece laptele matern conţine o cantitate mică de vitamina K. Iar la copiii ce sunt alimenţati cu lapte praf perioadă de timp îndelungat, flora intestinală nu se dezvoltă, astfel nu produce vitamina K. Administrarea necontrolată de antibiotice distruge flora intestinală, nemaiproducând vtamina K.

Ovidiu Rusnac – student Facultatea de Farmacie,

UMF „Gr. T. Popa” Iași

Related Images:

24 Replies to “Vitamine și minerale, surse în regim vegetarian (I)”

  1. angelus

    „Vegetarienii înclină să aibă o mai mică susceptibilitate la hipertensiune, iar consumul mărit de fibre care se găseşte în vegetale şi în fructe scade considerabil şansele cancerului pulmonar şi al colonului. Aceleaşi surse indică o rată mai mare a longevităţii decît în cazul consumatorilor de carne.”

    ce exemple de studii concrete care atesta faptele mai sus mentionate ne poti oferi domnule student Rusnac Ovidiu? Daca fac privirea roata fac rost de un studiu care infirma fix toata treaba asta, adica cel putin 150 de vegetarieni cu tensiunea intre 180/100-200/120 mmHg cel putin (fara tratament), vegetarieni cu cancer de colon si alte tipuri de cancere (gasesc si de alte feluri daca ma stradiuesc), iar longevitatea nu tine neaparat de dieta, are multi, foarte multi factori.

    Astept raspuns.

  2. Rusnac Ovidiu

    Domnule „angelus” cu „a” mic.. In articol am precizat: „În susţinerea acestui punct de vedere vine şi Asociaţia Americană a Dieteticienilor (ADA). Conform CERCETĂRILOR acestei asociaţii, diferite tipuri ale regimului vegetarian au fost şi sunt folosite cu succes în numeroase programe de recuperare şi chiar de reversibilitate în cazuri severe ale bolilor arterio-coronare.”
    Eu nu puteam umple o pagina intreaga doar cu exemple de studii pentru a-ti satisface tie dorintele. Deja articolul mi-a fost impartit in doua pentru ca a fost prea lung.
    Deci daca vrei sa aprofundezi acest lucru o poti face singur. Eu am precizat acel lucru pe baza celor de la ADA.
    Si referitor la cancerul de colon, daca esti predispus genetic sa il faci, degeaba esti vegetarian, daca nu ai si un stil de viata sanatos.
    Iar in legatura cu longevitatea, tin sa te contrazic. Loma Linda, un orasel din California unde peste jumatate din populatie este vegetariana si tine la un stil de viata sanatos, media de viata este peste 80 de ani. Potrivit National Geographic, Loma Linda este unul dintre primele patru locuri din lume la capitolul longevitatea locuitorilor.

  3. angelus

    Revin.

    1. Sincer, îmi pare rău că discuţia a luat un caracter mai degrabă emoţional decât academic, e vina mea, îmi cer scuze. Sper că pe viitor vom putea discuta relaxat, fără prejudecăţi, cu argumente şi fără mândrie sau mânie.

    2. Am cerut o detaliere a studiilor cu privire la vegetarianism nu pentru că nu aş avea posibilitatea de a mă documenta pe cont propriu ci din dorinţa de a discuta mai mult pe această temă controversată, pentru binele tuturor celor care citesc cele prezentate mai sus şi care nu au capacitatea sau accesul la informaţie la fel ca mine sau ca tine. Discuţiile sunt întotdeauna benefice din puctul meu de vedere.

    3. Consider că vegetarianismul nu e panaceu universal, deşi se face multă vâlvă pe tema aceasta mai ales în rândul unor culte religioase.

    4. ….Si referitor la cancerul de colon, daca esti predispus genetic sa il faci, degeaba esti vegetarian, daca nu ai si un stil de viata sanatos….

    destul de ambiguă fraza…nu prea am înţeles ce ai vrut să spui…

    5. În legătură cu longevitatea. Loma Linda e pe locul 4, pe locul 1 este Sicilia, 2 e ceva insula din Grecia, 3 Okinawa Japonia, toate cele trei locuri au in comun o dieta mediteraneana bazata pe peşte, ulei de măsline, legume proaspete, şi vin roşu. Se ştie deja că dieta mediteraneană este printre cele mai sănătoase diete oamenii trăiesc de milenii în acest fel sunt sănătoşi şi plini de energie. Dieta este unul dintre factorii longevităţii, nici măcar printre primii, pe primele locuri este nivelul de stres, mişcarea în aer liber, familia şi încă vreo câteva.

  4. angelus

    Ceea ce mă deranjează este faptul că în bisericile adventiste se pune extrem de mult accentul pe dietă (mai ales vegetariană), ca şi cum ar fi singurul factor de importanţă în sănătate. Nu uitaţi vă rog următorul fapt…vegetarianismul e la modă de dată recentă şi pare a fi benefic datorită faptului că oamenii în general şi-au pierdut măsura, în consumul de carne, alcool, într-un cuvânt şi-au pierdut echilibrul. Există însă populaţii extrem de logevive şi cu o vitalitate sporită care nu au fost şi nu vor fi niciodată vegetariene, vegane sau raw-vegane. Iar de vegetarianismul moştenit de adventişti din tată în fiu nic n-ar trebui menţionat, nu e o alegere făcută la rece e o chestiune primită de-a gata şi luată ca atare.

  5. willy

    Dragă angelus,să înţeleg că eşti împotriva regimului vegetarian???sincer nu am înţeles ce vrei să scoţi în evidenţă…(Că mai putem consuma şi carne dar cu moderaţie?)probabil o să apară articole care să facă referire şi la ceilalţi factori care contribuie la sănătate.

  6. Rusnac Ovidiu

    @angelus. Si mie imi pare rau ca discutia a luat directia gresita, dar prin felul cum te-ai exprimat in primul comentariu, ai fost inteles gresit.
    Iar in legatura cu ce ai spus aici: „Ceea ce mă deranjează este faptul că în bisericile adventiste se pune extrem de mult accentul pe dietă (mai ales vegetariană), ca şi cum ar fi singurul factor de importanţă în sănătate.”
    NU este adevarat. Noi avem „reforma sanitara” si se refera la un stil de viata sanatos din toate punctele de vedere: munca cumpatata, imbracamintea adecvata, respectarea orelor de somn zilnic, dieta si tot ce tine de sanatate.

  7. Nume (obligatoriu)

    angelus (cu „a” mic) se pare ca ar trebui sa schimbi putin regimul alimentar.
    Ai mancat ceva expirat si ai un reflux gastro esofagian cronic. Tind sa cred, ca din aceasta cauza esti asa acid/a.

    Cu drag, toata lumea!

  8. Nume (obligatoriu)

    Nu uitaţi vă rog următorul fapt…vegetarianismul e la modă de dată recentă

    Sa lasam moda si lucrurile lumesti. Sa ne apucam sa mancam scoarta de copac.

  9. angelus

    1. Imi cer scuze (din nou) pentru limbajul folosit la inceputul acestei discutii.

    2. Va rog din suflet, daca este posibil, sa pastram clar firul discutiei, sa venim cu opinii pertinente privitoare la subiectul de fata, pentru un rezultat cat mai benefic pentru noi si pentru cititorii nostri. Daca aveti materiale, opinii, idei, intrebari, va rog sa le postati pe toate, voi raspunde in limita timpului disponibil. Va multumesc!

  10. Nume (obligatoriu)

    Neputand distinge sexul tau din nikname o sa iti spun simplu: Mai angelus.
    O sa incerc sa-ti raspund punctual la cateva din problemele tale existentiale.

    – de ce sunt hipertensivi vegetarienii? ai pus gresit problema. nu vegetarienii sunt hipertensivi ci reformistii care mor de grija altora.
    (era o vorba despre calul care moare de drum lung… desi e vegetarian)

    – vegetarieni cu cancer de colon? gresit! reformisti care stau prea mult pe scaun cu dureri exact localizate si barfesc vrute si nevrute.
    (sau stau pe scaun si instiga lumea pe net)

    – longevitatea nu are legatura cu dieta. O atitudine pozitiva poate fi secretul longevitatii. In cazul tau mi-as cam face griji.

  11. angelus

    va invit sa rasfoiti site-ul urmator (e in engleza), mi se pare ca prezinta niste principii sanatoase despre longevitate si echilibrul necesar in obtinerea acestui deziderat. Daca aveti timpul necesar la dispozitie puteti sa citi tot acolo, la sectiunea blog, cate ceva despre cele mai longevive populatii la ora actuala, modul lor de viata si alte lucruri interesante.

    http://www.bluezones.com/live-longer/

  12. Iulian

    referitor la vitamina B12 scrie in articol ca se gaseste numai in oua lapte si produse laptate iar sora White spune ca va veni timpul cind trebuie sa lasam aceste produsu de unde vom luat B12 sau atunci nu ne mai trebuie

  13. catalin

    Pace, Iulian!
    Aș dori să spun că deseori înțelegem greșit acest citat, pentru că el sună puțin diferit.

    ,,Va veni timpul când s-ar putea să fim nevoiţi să renunţăm la unele articole alimentare pe care le folosim acum, cum ar fi laptele, smântâna şi ouăle; dar solia mea este că nu trebuie să îţi provoci singur dinainte o vreme de strâmtorare şi să aduci astfel moartea asupra ta. Aşteaptă până când Domnul va pregăti calea înaintea ta.” DH 358

    Poate veni vremea când nu va mai fi sigură folosirea laptelui. Însă dacă vacile sunt sănătoase şi laptele este bine fiert, nu este deloc necesar să provocăm un timp de necaz înainte de vreme. Nimeni să nu-şi imagineze că trebuie să ducă o solie despre ce anume trebuie să mănânce cei din poporul nostru în toate amănuntele. Cei care adoptă o poziţie extremistă vor vedea la sfârşit că rezultatele nu sunt cele la care se aşteptau. Domnul ne va conduce cu dreapta Sa, dacă ne vom lăsa conduşi. DH 210

    Nu trebuie susţinută nici o extremă în reforma sănătăţii. Chestiunea folosirii laptelui, untului şi ouălor îşi va rezolva singură problema. DH 359

    Deci aici nu se înțelege că este vorba despre o interdicție de a consuma lapte, ouă și smântână ci datorită anumitor împrejurări ( ex:aminale bolnave)vom fi nevoiți să renunțăm la aceste produse, dar poate și la altele cum ar fi roșiile vopsite…

  14. catalin

    Referitor la B12, unde se găsește în afară de alimentele de origine animală, să ne explice cei în măsură!
    Aș dori în special produse ce se cultiva la noi în țară și nu procesate (ex. fulgi de drojdie sau altceva de genul acesta) Ceva natural!
    Multă pace!

  15. Iulian

    Catalin fratioare sa dea Domnul sa nu fim nevoiti sa lasam laptele si produsele acestuia si ouale dar sora white spune lamurit acest lucru.Eu sunt intru totudeacord cu opinia dumneata dar ma intreb oare acei care sunt purvegetarienii de unde iau ei B12 ? Lam mai ascultat pe dr Calin Marginean care se declara vegan suta la suta si el spune mai multe despre acest subiect .Daca ai timp poti sal asculti si sa-ti faci o parere si sa nu ma intelegi gresit nu sustin aceasta ideie ca ar fii un mare pacat a nu se minca lapte oua dar cine a ajuns la convingerea asta nul acuz este problema lui.Pace la totii

  16. willy

    De ce spui frate Iulian „sa dea Domnul sa nu fim nevoiti sa lasam laptele si produsele acestuia si ouale”? Ar putea un pahar cu lapte sau un ou sa ne desparta de imparatia lui Dumnezeu?.Sa stii ca eu personal am dubii serioase in privinta mantuirii fata de persoanele care spun ca ei nu se lasa niciodata de lapte si oua!!!Daca renunti la imparatie pentru o gura de lapte…Eu nu numai ca nu-i condamn pe cei care nu consuma astfel de produse ci ii felicit!Stii bine care a fost dieta originala pe care o invocam noi mereu din pacate o practicam destul de putin,in sensul ca mancam putin crud si mai mult fiert sau copt…etc(ma refer la mine)

  17. Iulian

    Willy frate citeste ce scrie fr Catalin mai sus si pentru mine este indiferent ca am produse lactate si oua de mincat sau nu. Dar ma simt mult mai bine cind nu le maninc iar intrebarea mea era referitor la articolul lui Ovidiu daca nu se maninca aceste produse de unde luam B12 care este o vitamina esentiala.Dr Calin Marginean spunea ca B12 se gaseste in drojdie,nuci,spirulina si mai multe nu mai retin dar convingerea mea este chiar daca nu mincam produse de origine animala(lapte produse lactate si oua)eu cred ca avem de unde sa luam B12.Nu vreau sa contrazic sau sa supar pe cineva articolul lui Ovidiu este foarte bun si dai incontinuare cu asfel de articole.Pace la toti

  18. angelus

    vitamina B12 nu se gaseste in cantitate suficienta pentru acoperirea necesarului zilnic care este de 2-3 micrograme decat in produsele animale sau in cele vegetale la care s-a adaugat aceasta vitamina. Adica produse fortificate, lapte de soia cu adaos de B12, supliment granulat dintr-un anumit tip de drojdie cu adaos de B12, cereale fortificate cu B12 etc.

    Veganii au de ales intre suplimentul injectabil, doza orala sau alimentele forticate cu B12. Alta solutie viabila nu exista dupa studiile actuale. Exista anumite produse vegetale care contin B12 dar ar trebui consumate in cantitati enorme pentru acoperirea necesarului, nu fac fata, de exemplu pentru acoperirea necesarului de B12 ar trebui sa se consume 23 de cani de spanac pe zi.

  19. ionica

    Intrebare:oare cat lapte o fi baut adam si eva?Oare fugareau ei gainile prin gradina sa le ia ouale?Daca trebuie sa ne intoarcem in Eden si ultima zi pe pamant sa fie ca cea din cer,doza de b12 in ce buzunar sa o pun sa nu o uit pe pamant si in cer sa am probleme?Cred personal ca Dumnezeu a facut totul perfect si cunoaste sfarsitul de la inceput!Medical vorbind,consumul de lapte si oua aduce cu sine probleme grave pt sanatate si nu vorbim aici de boli cu transmitere animal-om!Atentie deci la toate „beneficiile” consumului de produse de origine animala!Dieta vegana impreuna cu respectarea tuturor principiilor de viata sanatoasa va aduce cu sine functionarea la parametrii optimi,inclusiv a portiunii din intestin unde B12 „se sintetizeaza sau nu”!Studiu China un material care maerita putina atentie in acest domeniu!

  20. catalin

    Bună, Ionică! Întrebarea ta mi se pare cam ironică, dar totuși voi încerca să răspund atât cât mă pricep.

    Cu siguranță nu fugăreau ei (Adam…)găina, dar sigur nici mixer nu aveau să facă lapte de soia, de nuca, de migdale…nici nu mâncau drojdie sau alte minuni., Deci argumentul acesta cade.
    Să nu uităm că acolo mai era și pomul vieții, din care ei eu mâncat până în ziua în care au păcătuit.

    Iar cu privire la riscul de a ne îmbolnăvi în urma consumului unor produse de origine animală, cred că acesta e valabil și pentru vegani,(ma refer la rosiile din piață(vopsite), bananele (gazate),fructe și legume care toate sunt tratate chimic, pentru a fi comerciale. Cunosc cazuri în care unele persoane care au consumat legume … din comerț, au rămas cu probleme de sănătate.

    Nu mă înțelege greșit, nu sunt un consumator înrăit de lapte și ouă, dar nu cred ca trebuie să facem o evanghelie din aceasta! Cum nu cred că mântuirea cuiva depinde de aceasta.
    De aceea cred că e bine cel puțin pentru noi creștinii să rămânem doar la ce este scris, fără a aduce o altă Evanghelie!

  21. ionica

    Mda..frumos spus despre pomul vietii,cum ca ara fi o explicatie sau poate un loc de refugiu pentru o intrebare fara raspuns!Prima idee referitoare la modul de preparare e puerila zic eu dar fiecare cum crede asa va proceda!
    Sincer nu ma speriat deloc nici o patologie provenita din consumul de fructe,legume sau cereale provenite din comert!In schimb rezultatele consumului de produse de origine animala sunt groaznice si pun o intrebare simpla: Dece oare in cazul unei tumori,e ideal si recomandat oprirea imediata a consumului de proteina de origine animala?
    Legatura directa intre lapte-oua si mantuire poate nu exista dar,un trup bolnav datorita unui colesterol crescut cu efect direct asupra creierului,oare poate ajunge in cer?
    Mentionez ca nu scriu cu nici o forma de ironie sau ….imi pare rau daca sunt inteles gresit!

  22. angelus

    printre primele reguli pe care le-am invatat la facultatea de medicina se afla si asta :” Nu exista boli, ci bolnavi.” Rezulta de aici un lucru foarte important si anume, tratamentele, dietele, rezultatele unor diete si tratamente sunt la fel de unice si de surprinzatoare in unele cazuri ca si persoanele care stau in fata noastra pentru ajutor.

    NU EXISTA sabloane de tratament, diete universal valabile, alimente „groaznice”, nu exista absolutisme in ceea ce priveste corpul uman. Mi se pare mie sau chiar Dieta si Hrana prezinta ideea asta? Ceea ce pentru unii e otrava pentru altii e cel mai nutritiv aliment, da?

    Frate ionica, vad ca esti persistent, am cateva intrebari pentru dumneata:

    1. esti vegan? daca da te-ai testat nivelul de B12?
    2. ai cunostinta de efectele unei lipse grave de B12? stii ca poate duce la moarte?
    Eu prefer sa vorbim din ceea ce am observat in realitatea cotidiana, nu din carti si din teste pe soareci, sunt si alea relevante, dar mult mai palpabile sunt lucrurile pe care le-am observat co ochii nostri, consider eu.

  23. angelus

    „Dece oare in cazul unei tumori,e ideal si recomandat oprirea imediata a consumului de proteina de origine animala?”

    care oncolog a facut recomandarea asta, in ce jurnal de oncologie, ce numar, ce an si in ce tara, daca imi oferi informatia asta ma fac vegan fara drept de apel.

Lasă un răspuns