Existența dinților tăi…

Existența dinților tăi atârnă

de o periuță de dinți!


_____Un slogan banal pe care o mega-campanie publicitară pentru promovarea celei mai noi şi mai dotate periuţe de dinţi l-ar trimite la coşul de gunoi. Prea simplu, prea convenţional, prea cunoscut. Şi totuşi, prea înţeleptul Occam susţine că cea mai simplă explicaţie asupra unui fenomen sau lucru e de preferat în faţa uneia complicate, aşa că înainte de a porni pe cărările unduitoare ale parodontologiei, vă rog reţineţi, e simplu, e atât de simplu să aveţi o viaţă lipsită de dureri dentare, proteze nereuşite, gingii inflamate şi tot convoiul de vai-ş-amăreli, totul se află la distanţă de un bob de pastă de dinţi şi-un microb.

_____Dar să începem cu începutul că aşa se cuvine. Avem: gingii care sângerează şi dor enervant de mult, dinţi care se clatină mai mult decât normal, mirosuri străine care provin din cavitatea noastră orală şi pe care nu mai ştim cum să le ascundem, într-un cuvânt boală parodontală (în limbaj popular parodontoză), o infecţie cronică lent-progresivă care afectează ţesuturile de susţinere ale dintelui. Ţesuturile parodontale ale dintelui sunt gingia şi osul. Ele reprezintă angrenajul care menţine dintele la locul lui prin intermediul şi cu ajutorul nemijlocit al ligamentului alveolo-dentar.

Ce determină boala parodontală?

1. Microorganismele sau microbii, reprezintă factorul principal care cauzează boala parodontală. Microbii stau în placa bacteriană.

Placa bacteriană reprezintă o peliculă de bacterii şi resturi alimentare acumulată mai ales la baza dinţilor şi care arată ca o substanţă moale, albă sau incoloră, lipită de dinţi. Se îndepartează prin periaj. Bacteriile se formează în mod constant în cavitatea orală,

Țesuturile de susținere ale dintelui
–Țesuturile de susținere ale dintelui–

hranindu-se cu resturi alimentare şi salivă. Atunci când acizii din placă atacă dinţii, se formează cariile.  Formarea plăcii are loc la 12 ore de la periaj, astfel încât periajul de două ori pe zi este esenţial, la fel ca şi utilizarea zilnică a aţei dentare. Rata de formare şi localizarea plăcii bacteriene diferă de la o persoană la alta, însă dacă nu este îndepărtată, în timp, se transformă în tartru şi produce diverse boli gingivale şi parodontale. Placa poate conţine o varietate de tipuri de bacterii, acestea fiind asociate cu diverse tipuri de boli parodontale.

2. Rolul sistemului imunitar în evoluţia bolii parodontale

Evoluţia parodontopatiei nu depinde numai de agresivitatea microbiană ci şi de modul cum va răspunde organismul la atacul bacterian, existând o interacţiune între sistemul imunitar şi microorganisme.

Există o serie de factori care influenţează negativ reactivitatea organismului, favorizând astfel instalarea bolii parodontale, ei se numesc factori generali:

–          Factori metabolici (diabetul),

–          Factori hormonali (boli endocrine)

–          Factori genetici (predispoziţia organismului)

–          Factori imunitari (scăderea capacităţii de apărare)

–          Intoxicaţii

–          Carenţe vitaminice

–          Afecţiuni ale sistemului nervos

_____Există de asemeni o serie de factori locali, de iritaţie, favorizanţi ai bolii parodontale. Aceştia sunt tartrul (piatra de pe dinţi), cariile dentare, lipsa protezării dentare la timp, anomalii de poziţie a dinţilor sau anomalii maxilare, obiceiuri vicioase (bruxism, adică scrâşnitul dinţilor mai ales în timpul nopţii, afecțiune datorată stării sporite de stres).

_____Această multitudine de factori, cauzatori, determinanţi, favorizanţi, predispozanţi ai bolii parodontale, poate fi copleşitoare la un moment dat. Însă, ideea de bază este că “e mai uşor să previi decât să tratezi”, iar prevenţia poate face minuni. Simplul periaj dentar făcut cu răspundere timp de 3 minute, asocierea unei ape de gură care să conţină un factor antibacterian precum triclosanul (citiţi eticheta apei de gură pe care o cumpărţi) şi vizita bianuală la medicul stomatolog vă poate scuti de multe probleme dureroase şi neplăcute.

_____Spor la periaj!

Andreea Lupei – Medic stomatolog

Related Images:

Lasă un răspuns